Mandel on kõrge magneesiumi,fosfori,kaltsiumi,raua, tsingi ja E vitamiini sisaldusega. Hispaania mandel on müüdavaist orgaaniliselt puhtaim
Mandel (Prunus amygdalus) on mandlipuu vili mis pärineb Aasiast ja Põhja-Aafrikast. Mandlid on hinnatud inimajaloo algusaegadest alates ja neid mainitakse ka Piiblis. Ajaloolised tõendid näitavad, et esimesena hakkasid mandlipuid istutama kreeklased. Antiikajal kasutati mandleid toidu ja ravimina.
Mandlipuu kasvab tavaliselt 6-9 m kõrguseks. See meenutab virsikupuud ja kuulub samasse perekonda, kuid erinevalt virsikust on mandlipuu vili tahke. Külma suhtes väga tundlik mandlipuu kasvab vahemerelise kliimaga piirkondades ning seda viljeletakse Euroopas, Aasias, Lõuna-Ameerikas, Californias ja Austraalias. Eestiskasvatatakse mandlipuid dekoratiivtaimena.
Mandlipuu viljas on valkjas seeme (mandel), mida katab pruunikas nahkjas kest ning ümbritseb koor, mille tugevus sõltub mandliliigist. Koor on kaetud tugeva kiulise kestaga, mis lõheneb kui vili on täiesti küps. Vili on pikliku ja lameda kujuga, üks ots teravnenud. Mandleid liigitatakse magusateks ja mõrudeks.
Mandli kasutamine
Mandleid kasutatakse mitmel erineval viisil sest nende maitse sobib kõikide toitudega. Mandleid lisatakse nii eelroogadele,põhiroogadele kui ka magustoitudele.India köögis kasutatakse mandlijahu kastmete paksendamisel.