Sarapuupähkleid kasutatakse tervelt, tükeldatult või jahvatatult. Need on maitsvad nii värskelt kui kuivatatult, sageli süüakse neid suupistena. Sarapuupähkleid lisatakse teraviljahelvestele, müslidele, salatitele, kastmetele, küpsetistele, magustoitudele ja jäätisele. Jahvatatud sarapuupähkleid lisatakse kookidele jaküpsistele. Peenestatud pähkleid saab kasutada maitsestatud või valmistamiseks, mida serveeritakse kala ja karploomade kõrvale.
Sarapuupähklid sobivad hästi uluki- ja linnulihaga.
Sarapuupähklitest saab teha pastasid ja võideid, mida kasutatakse samamoodi nagu mandlipastat ja mandlivõid.
Sarapuupähkleid glasuuritakse ja lisataksešokolaadidele ning kompvekkidele. Pähklitest valmistatakse koos šokolaadiga magusat võiet (Nutella), pralineed (pähklid karamellis) ja trühvleid ning halvaad.
Sarapuupähklist tehakse ka alkohoolseid jooke nt pähklilikööri.
Sarapuupähklist pressitakse eriti hõrku õli, mis ei talu kuumutamist, kuid on salatites suurepärane.